UE znosi ograniczenia importu żywności z Japonii
03.08.2023

Unia Europejska, Norwegia i Islandia zniosły restrykcje dotyczące importu produktów spożywczych z Japonii. Ograniczenia zostały nałożone w 2011 roku po katastrofie w elektrowni jądrowej Fukushima.
Zniesienie wymogu przeprowadzania przez Japonię testów promieniowania dla niektórych produktów rolnych, owoców morza i grzybów to dobra wiadomość dla producentów w Fukushimie i dziewięciu innych prefekturach. Decyzja Brukseli sprawia, że liczba krajów i regionów utrzymujących kontrolę importu ze względu na obawy związane z bezpieczeństwem radioaktywnym spadła do dziewięciu (w szczytowym momencie było ich 55).
UE podjęła decyzję o zniesieniu restrykcji, opierając się na ocenie Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej, która na początku lipca poinformowała, że japoński plan uwolnienia uzdatnionej radioaktywnej wody z uszkodzonej elektrowni jądrowej do morza jest zgodny z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa i będzie miał znikomy wpływ radiologiczny na ludzi i środowisko.
W 2021 roku wszystkie ograniczenia importowe japońskich produktów spożywczych po Fukushimie zniosły Stany Zjednoczone, Izrael i Singapur a w 2022 roku Wielka Brytania i Indonezja. Agencja informacyjna Kyodo donosi, że 15 sierpnia br. ograniczenia znosi również Szwajcaria.
- Wszystko
- Aktualności (19)
- Wiedza (21)
- Kalendarz (83)
- Centrum Wsparcia (58)
-
Podcast
Wschodnia Harmonia: Biznesowe Wyzwania i Możliwości w Japonii
W siódmym odcinku Trade ON AIR o tym, jak z powodzeniem wprowadzić markę na rynek japoński.
Wydarzenie21. Międzynarodowe Targi AGRO FOOD DRINK TECH EXPO 2023
Największe w Gruzji wydarzenie dotyczące branży rolniczej odbędzie się w dniach 17-19 listopada 2023…
-
Artykuł
The Polish Food Specialities Sector – raport PAIH
Według opublikowanego pod koniec czerwca raportu kwartalnego Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu pt…
ArtykułThe food and beverage market entry handbook: Saudi Arabia
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z opublikowanym przez Komisję Europejską podręcznikiem warunk…
-
Artykuł
Religia od kuchni: produkty mięsne z uboju rytualnego
Od 2020 roku w sejmie trwają prace nad nowelizacją ustawy o ochronie zwierząt, która wpłynie zarówno…
ArtykułKultura biznesu w Japonii
Poznanie i zrozumienie różnic kulturowych w biznesie może okazać się kluczowe dla nawiązania owocnej…
-
Wydarzenie
Branża spożywcza w Chile – szanse i perspektywy dla polskich firm
Chile w ostatnich latach umocniło swoją reputację jako czołowy gracz w światowej branży spożywczej.
WydarzenieStoisko PAIH na targach Alles für den Gast 2023
Polska Agencja Inwestycji i Handlu zaprasza polskie przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej oraz h…
-
Oferta wsparcia
Konferencje i seminaria międzynarodowe
Jeśli chcesz uzyskać wiedzę o danym rynku zagranicznym, poznać możliwości i trendy w danej branży, n…
Oferta wsparciaTargi zagraniczne
Jeśli planujesz wejście na wybrany rynek zagraniczny lub chcesz promować swój towar/usługi w danym k…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.