04.09.2024
Polska szarlotka i sernik najlepsze na świecie w rankingu Taste Atlas 2024
W rankingu Taste Atlas 2024 „Najlepszych słodkich ciast świata”, polska szarlotka znalazła się na 1. miejscu spośród 78 najsmaczniejszych wypieków na naszym globie. Polski sernik był bezkonkurencyjny w kategorii „Najlepszy serowy deser na świecie”.
Polskie produkty w rankingu Taste Atlas
Portal Taste Atlas od wielu lat publikuje zestawienia najlepiej ocenianych artykułów spożywczych na świecie. Ranking jest tym bardziej wartościowy, że tworzony dzięki głosom konsumentów, co im, nam, smakuje najbardziej.
W rankingu Taste Atlas nasze krajowe produkty rokrocznie znajdują się w czołówce w różnych kategoriach. Na przykład w roku 2023, w zestawieniu najlepszych serów świata znalazło się kilka pochodzących z Polski. Uznanie zyskała również polska zapiekanka jako jeden z najlepszych przysmaków świata.
Krótka historia szarlotki
Szarlotka, znana również w Polsce jako jabłecznik, ma swoje korzenie w kuchni europejskiej, a szczególnie w kuchni francuskiej. Termin „szarlotka” wywodzi się od francuskiego słowa „charlotte,” które odnosi się do rodzaju deseru wymyślonego przez francuskiego kucharza Marie-Antoine Carême’a na początku XIX wieku na cześć Aleksandry Fiodorownej, znanej jako Charlotta Pruska, która była żoną cara Rosji Mikołaja I.
Carême stworzył charlotte russe, deser składający się z warstw biszkoptów i kremu, często z dodatkiem owoców. Przekształcił on pierwotny przepis na charlotte, która była przygotowywana z pieczonych jabłek i chleba.
Szarlotka w Polsce jest zatem adaptacją europejskiego deseru, który zyskał unikalny charakter w krajowej kuchni. Nasza wersja charakteryzuje się prostotą i wykorzystaniem łatwo dostępnych składników, takich jak jabłka, mąka, cukier, masło i cynamon. Przygotowuje się ją zazwyczaj z ciasta kruchego lub półkruchego i gotowanych, lub surowych jabłek. Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych słodkich ciast w Polsce, często podawana na ciepło z bitą śmietaną i/lub lodami. Można powiedzieć, że jabłecznik jest integralną częścią polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Polska szarlotka na czele rankingu Taste Atlas 2024
Polska szarlotka w roku 2024 w rankingu Taste Atlas została wybrana najlepszym słodkim ciastem na świecie. Przysmak znad Wisły zwyciężył wśród 78 najsmaczniejszych wypieków naszego globu. Internauci ocenili polskie ciasto z jabłek na 4,4 w skali od 1 do 5 punktów.
Na drugim miejscu uplasował się mattentaart. Jest to tradycyjne belgijskie ciasto pochodzące z miasta Geraardsbergen we Flandrii. Mattentaart jest wypełnione mieszanką twarogu (zwanego „matten”), jajek i cukru, zamkniętą w kruchym cieście. Twaróg jest produkowany przez zsiadanie mleka z maślanką. Mattentaart jest chronione statusem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PGI) w Unii Europejskiej, co oznacza, że musi być wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi metodami w regionie Geraardsbergen.
Trzecie miejsce należy do sfakianopity. Jest to tradycyjne greckie ciasto pochodzące z regionu Sfakia na Krecie. Sfakiopita to cienki placek wypełniony mieszanką białego sera, upieczony na złoty kolor.
Polska szarlotka w roku 2024 zwyciężyła wspaniałych konkurentów, w tym również cieszące się największą popularnością wypieki ze Stanów Zjednoczonych, które zajęły ponad 30 z 78 miejsc. Wśród nich tarta limonkowa, ciasto pekanowe, tarta z borówkami, tarta z nadzieniem z batatów czy tarta wypełniona masą o smaku krówek.
Polski sernik, według Taste Atlas, najlepszym serowym deserem na świecie w 2024 roku
W bieżącym roku, według rankingu Taste Atlas w kategorii „Najlepszy serowy deser świata”, bezkonkurencyjny okazał się sernik z Polski. Internauci ocenili go na 4,5 w skali od 1 do 5 punktów. Rok wcześniej polski deser zajął drugie miejsce. Obecnie najbardziej doceniony wśród smakoszy świata, pokonał słynące z produkcji wspaniałych słodkości takie kraje jak Stany Zjednoczone, Niemcy, Grecja czy Japonia.
Miejsce drugie należy do indyjskiego ras malai oraz greckiej sfakianopity. W pierwszej dziesiątce uplasowały się także serniki: nowojorski, japoński, baskijski, węgierski rakoczi turos, drugi grecki deser – melopita oraz niemiecki kasekuchen.
Krótka historia polskiego sernika
Polski sernik ma swoje korzenie zarówno w tradycji chrześcijańskiej, jak i żydowskiej. Legenda głosi, że sernik trafił do Polski w XVII wieku, kiedy to król Jan III Sobieski po zwycięstwie nad Turkami w bitwie pod Wiedniem przywiózł przepis na ten deser. W ten sposób sernik zaczął zdobywać popularność na polskich stołach.
Kluczowymi składnikami polskiego sernika są jajka, cukier oraz twaróg. Ser, który od wieków jest wykorzystywany w deserach, a szczególnie jego krakowska wersja, charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją, często ozdabianą kruchymi paskami ciasta na jego wierzchu. Sernik jest integralnym przysmakiem polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć na stole szczególnie podczas świąt i ważnych uroczystości.
Sernik i szarlotka to dwa najbardziej ulubione desery wśród samych Polaków. Przy rodzinnych stołach od wieków tematem są rodzinne dywagacje i spory o tym, który deser lepszy oraz czy sernik powinien być z bakaliami, czy bez?
Eksport polskich wyrobów piekarniczych i ciastkarskich
W latach 2012-2022 wartość polskiego eksportu pieczywa, ciast, ciastek i herbatników wzrosła o około 230%. W roku 2022 polskie firmy sprzedały za granicę 812 tys. ton tego typu wyrobów, których wartość wyniosła 2,646 mld EUR, co dało Polsce 5,6% udziału w światowym eksporcie.
Eksport słodkich wyrobów piekarniczych w 2022 roku wyniósł prawie 1,672 mld USD, a w roku 2023 wzrósł do ponad 2 mld USD.
Polska należy również do światowej czołówki producentów i eksporterów słodkich gofrów i wafli. Więcej tutaj
Źródło: Taste Atles, Główny Urząd Statystyczny.
Spis treściTable of contents
- Początek
- Polskie produkty w rankingu Taste Atlas
- Krótka historia szarlotki
- Polska szarlotka na czele rankingu Taste Atlas 2024
- Polski sernik, według Taste Atlas, najlepszym serowym deserem na świecie w 2024 roku
- Krótka historia polskiego sernika
- Eksport polskich wyrobów piekarniczych i ciastkarskich
- Wszystko
- Aktualności (59)
- Wiedza (35)
- Kalendarz (157)
- Centrum Wsparcia (46)
-
Wydarzenie
Polsko-niemiecka współpraca gospodarcza – wyzwania i szanse
Uczestnicy panelu dowiedzą się jak prowadzić działalności na rynku niemieckim, jakie są możliwości i…
WydarzeniePolskie firmy na rynkach Azji
Warsztaty „Prowadzenie biznesu w krajach Azji- jak odnieść sukces” pomogą zrozumieć praktyczne aspek…
-
Artykuł
Inauguracja budowy Pawilonu Polski na Wystawę Światową Expo 2025 Osaka
Udział Polski w Expo 2025 Osaka, Kansai zakłada promocję gospodarki, kultury, nauki i turystyki
ArtykułPFR: Analiza gospodarcza USA – lipiec 2024 r.
Zapraszamy do zapoznania się z raportem PFR poświęconym analizie gospodarczej USA
-
Wydarzenie
Polsko-niemiecka współpraca gospodarcza – wyzwania i szanse
Uczestnicy panelu dowiedzą się jak prowadzić działalności na rynku niemieckim, jakie są możliwości i…
WydarzeniePolskie firmy na rynkach Azji
Warsztaty „Prowadzenie biznesu w krajach Azji- jak odnieść sukces” pomogą zrozumieć praktyczne aspek…
-
Oferta wsparcia
Promocja marki innowacyjnych MŚP (EXPO 2025 Japonia)
Od 23 lipca 2024 r. trwa nabór do programu „Promocja marki innowacyjnych MŚP (EXPO 2025 Japonia)”.
Oferta wsparciaKierunek Azja – umiędzynarodowienie działalności przedsiębiorstw z wojewódz…
Projekt „Kierunek Azja – umiędzynarodowienie działalności przedsiębiorstw z województwa łódzkiego po…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.