Eksport | Import | Inwestycje

Trade.gov.pl

Strona główna > Aktualności > Polska borówka amerykańska na światowym poziomie
Artykuł

Polska borówka amerykańska na światowym poziomie

Polska jest już potęgą w produkcji tego małego owocu o wielkiej sile i dobroczynnym działaniu na zdrowie człowieka.

Co to za owoc borówka amerykańska?

Jest to niewielki owoc, lekko spłaszczony, o ciemnoniebieskim czy granatowym zabarwieniu. Kuzynka naszej rodzimej czarnej, leśnej jagody. Rośnie na krzewach należących do rodziny wrzosowatych z rozgałęzionymi pędami osiągającymi nawet 2,5 m wysokości. Liście jego mają zieloną barwę, eliptyczne kształty i są skórzaste w dotyku, a kwiaty są zebrane w grona. Krzew kwitnie od kwietnia do maja a owoce dojrzewają między lipcem a wrześniem. Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej i od razu się świetnie zaadoptowała.

Borówka amerykańska jest nie tylko bardzo smacznym owocem ale niezwykle zdrowym, o wysokich właściwościach odżywczych. Polecana przez dietetyków na całym świecie ze względu na niska kaloryczność i niezrównane właściwości wpływające bardzo korzystnie na organizm człowieka. Niezwykle pomocna w profilaktyce nowotworowej. Poza tym owoce te poprawiają wzrok, regulują trawienie, walczą z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi. Borówka amerykańska jest bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera duże ilości witamin: A, B, C, E oraz PP, potas, cynk, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów i kwasu foliowego.

Produkcja borówki amerykańskiej

Polska jest drugim, po Hiszpanii, producentem borówki amerykańskiej w EU. Jesteśmy już potęgą, nie tylko w Europie, ale również w skali światowej, obecnie na 6. miejscu z ciągle rosnącym popytem na te gatunki wyprodukowane w Polsce.

Na większą skalę zaczęliśmy ją produkować  w naszym kraju w roku 2011 osiągając poziom ok. 13 tysięcy ton w 2013 roku. Zbiory borówki amerykańskiej w ciągu kilku kolejnych lat wzrosły pięciokrotnie. W 2022 roku wyniosły 64 tysięcy ton. Polska eksportuje ją głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Niderlandów, Szwecji i Łotwy a w sumie do 38 krajów świata. Są to zarówno świeże owoce jak i deserowe. Wartość polskiego eksportu borówki amerykańskiej, wg Eurostatu, w 2022 roku osiągnął poziom 107,3 mln EUR.

Wielką szansą, w ocenie PIE, dla równie dynamicznych wzrostów eksportu jak w poprzednich latach dla borówki wyprodukowanej w Polsce, jest eksport do krajów Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie prowadzone są działania dotyczące otwarcia rynków Chin i Wietnamu. Są to kraje ogromnego rynku konsumenckiego. Bardzo pożądane jest również wejście na rynki Indii i Indonezji.

Światowy rynek borówki amerykańskiej jest niezwykle dynamiczny. Zwiększają się powierzchnie upraw i trwa wielka rywalizacja o wielkości zbiorów i eksportu, do której mocno włączyły się w ostatniej dekadzie kraje Ameryki Południowej – Peru i Chile, ale także Serbia, Gruzja, Maroko, Rumunia, Nowa Zelandia czy afrykańskie Zimbabwe. W 2021 roku Polska obsadziła borówką amerykańską dodatkowe 1 500 ha.

Na pewno wartością dodaną tej rywalizacji jest coraz większe spożycie na świecie tego wspaniałego owocu, o tak ogromnym i dobroczynnym działaniu na organizm i zdrowie człowieka.

  • Wszystko
  • Aktualności (88)
  • Wiedza (47)
  • Kalendarz (197)
  • Centrum Wsparcia (45)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.