Ogólne zasady higieny żywności wraz z HACCP już po polsku
27.07.2023

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.
Jest to reakcja na liczne zapytania przedsiębiorców o oficjalną polską wersję językową wspomnianego dokumentu, który został przyjęty przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w całości w 2022 r.
Mamy nadzieję, że publikacja polskiego tłumaczenia tego dokumentu pomoże rodzimym przedsiębiorcom i specjalistom z branży spożywczej w jeszcze lepszym zarządzaniu jakością oraz bezpieczeństwem żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego
– przekazał Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, podkreśliła, że stosowanie standardów określonych w publikacji nie tylko nakłada pewne obowiązki na producentów żywności, lecz także daje gotowe narzędzia do zastosowania i pomaga w budowaniu dobrej marki żywności.
Pełną wersję dokumentu znaleźć można tu
- Wszystko
- Aktualności (17)
- Wiedza (15)
- Kalendarz (72)
- Centrum Wsparcia (58)
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.