W 2023 r. Polska prawdopodobnie pozostanie liderem eksportu drobiu
20.03.2023
Zgodnie z wypowiedzią dr Doroty Pasińskiej, z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przekazanej przez Polską Agencję Prasową, Polska najprawdopodobniej pozostanie w tym roku unijnym liderem w eksporcie drobiu do krajów trzecich.
Wydaje się, że w 2023 r. polski rynek drobiarski będzie się rozwijać. Polska w Unii Europejskiej prawdopodobnie pozostanie liderem w eksporcie do krajów trzecich, a także krajem, w którym najwięcej ubija się drobiu
dr Dorota Pasińska
Dr Dorota Pasińska stwierdziła, że spożycie drobiu będzie w naszym kraju prawdopodobnie utrzymywać się na relatywnie wysokim poziomie, a bieżąca konsumpcja ukształtuje się na poziomie podobnym do tego rok wcześniej. Zdaniem ekspertki drób będzie drugim, zaraz po wieprzowinie, najczęściej spożywanym rodzajem mięsa. Jego spożycie będzie wspierane przez znaczną liczbę uchodźców z Ukrainy.
Ekspertka powiedziała, że szansą dla sektora jest wzrost popytu na mięso drobiowe, czemu może sprzyjać m.in. podrożenie wieprzowiny. Jako szansę do rozwoju produkcji wymieniła również dywersyfikację rynków zbytu, ponieważ na niektórych rynkach łatwiej można sprzedać produkty, które cieszą się mniejszą popularnością na rynku unijnym. Podkreśliła także niszowe rodzaje produkcji, np. produkcję ekologiczną i chów bez antybiotyków.
Istotnym czynnikiem ryzyka dla sektora pozostanie w 2023 r. ptasia grypa – przekazała dr Dorota Pasińska. Wskazała, że jedynym okresem od 2004 r., kiedy odnotowano spadek produkcji, był rok 2021 r., co miało związek z rekordową liczbą ognisk grypy ptaków u drobiu. Według dr Pasińskiej ryzyko wystąpienia choroby jest większe niż dekadę temu, a choroba traci swój sezonowy charakter. Oznacza to, że ogniska choroby u drobiu są zauważalne także w okresie letnim.
Innym zagrożeniem dla sektora drobiarskiego mogą być ograniczenia eksportu, które wynikają z przyczyn politycznych – wskazała ekspertka. Dr Pasińska zwróciła także uwagę m.in. na zakaz uboju rytualnego czy potencjalnie niekorzystne zapisy dotyczące drobiu w negocjowanych umowach o wolnym handlu. Podkreśliła, że w UE obowiązują wyższe wymogi dotyczące, chociażby dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska niż w niektórych krajach trzecich.
Źródło: PAP
- Wszystko
- Aktualności (8)
- Wiedza (5)
- Kalendarz (2)
- Centrum Wsparcia (43)
-
Wydarzenie
Stoisko PAIH na National Restaurant Association (NRA) Show 2024
Polska Agencja Inwestycji i Handlu zaprasza polskie firmy z branży spożywczej na targi National Rest…
-
Artykuł
Polska trzecim eksporterem drobiu na świecie
W roku 2022 Polska wyeksportowała 1,6 mln ton tego mięsa i podrobów drobiowych
-
Artykuł
Halal: produkty i certyfikacja
Islam jest drugą pod względem liczby wyznawców religią świata. W ostatnich latach odnotowano wzrost …
ArtykułSenegal – co eksportować i w co inwestować?
Senegal jest jednym z najważniejszych partnerów handlowych Polski w Afryce Zachodniej. Dominującą po…
-
Instytucja
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) jest wiodąca, polską organizacją branżową …
Oferta wsparciaOrganizacja polskich stoisk narodowych na zagranicznych targach rolno-spoży…
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odpowiada za organizację polskich stoisk narodowych na zagraniczn…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.