Japonia – czwarty importer żywności na świecie
03.10.2023

Zgodnie z raportem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), produktami o potencjale eksportowym z Polski do Japonii są:
- drób, w tym mięso drobiowe oraz puch i pierze,
- wołowina,
- mleko i produkty mleczarskie,
- produkty ekologiczne,
- mrożone owoce,
- słodycze i napoje bezalkoholowe,
- ekskluzywne prezenty.
Japonia jest czwartym największym importerem żywności na świecie. Japońscy konsumenci są gotowi zaakceptować wyższe ceny w zamian za wyższą jakość i wygodę. Zwracają uwagę na bezpieczeństwo żywności i możliwość śledzenia pochodzenia produktu. Często w stosunku do żywności używa się terminów anzen i anshin, które oznaczają „bezpieczeństwo” i „spokój umysłu”.
Załączniki
Analiza sektora rolno-spożywczego Japonii
Raport Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR)
Japonia_analiza_sektora_rolno_spozywczego_KOWR_2021.pdf
PDF (1,57MB)
- Wszystko
- Aktualności (71)
- Wiedza (29)
- Kalendarz (171)
- Centrum Wsparcia (57)
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.