Portal do świata polskiego eksportu

Trade.gov.pl

Czytaj tylko te treści, które Cię interesują -  dopasuj Trade do siebie

Strona główna > Wiedza > Japonia – czwarty importer żywności na świecie

Japonia – czwarty importer żywności na świecie

Zgodnie z raportem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), produktami o potencjale eksportowym z Polski do Japonii są:

  • drób, w tym mięso drobiowe oraz puch i pierze,
  • wołowina,
  • mleko i produkty mleczarskie,
  • produkty ekologiczne,
  • mrożone owoce,
  • słodycze i napoje bezalkoholowe,
  • ekskluzywne prezenty.

Japonia jest czwartym największym importerem żywności na świecie. Japońscy konsumenci są gotowi zaakceptować wyższe ceny w zamian za wyższą jakość i wygodę. Zwracają uwagę na bezpieczeństwo żywności i możliwość śledzenia pochodzenia produktu. Często w stosunku do żywności używa się terminów anzen i anshin, które oznaczają „bezpieczeństwo” i „spokój umysłu”.

Załączniki

Analiza sektora rolno-spożywczego Japonii

Raport Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR)

Japonia_analiza_sektora_rolno_spozywczego_KOWR_2021.pdf

PDF (1,57MB)

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.