Eksport | Import | Inwestycje

Trade.gov.pl

Strona główna > Aktualności > UE znosi ograniczenia importu żywności z Japonii
Artykuł

UE znosi ograniczenia importu żywności z Japonii

Unia Europejska, Norwegia i Islandia zniosły restrykcje dotyczące importu produktów spożywczych z Japonii. Ograniczenia zostały nałożone w 2011 roku po katastrofie w elektrowni jądrowej Fukushima.

Zniesienie wymogu przeprowadzania przez Japonię testów promieniowania dla niektórych produktów rolnych, owoców morza i grzybów to dobra wiadomość dla producentów w Fukushimie i dziewięciu innych prefekturach. Decyzja Brukseli sprawia, że liczba krajów i regionów utrzymujących kontrolę importu ze względu na obawy związane z bezpieczeństwem radioaktywnym spadła do dziewięciu (w szczytowym momencie było ich 55).

UE podjęła decyzję o zniesieniu restrykcji, opierając się na ocenie Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej, która na początku lipca poinformowała, że ​​japoński plan uwolnienia uzdatnionej radioaktywnej wody z uszkodzonej elektrowni jądrowej do morza jest zgodny z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa i będzie miał znikomy wpływ radiologiczny na ludzi i środowisko.

W 2021 roku wszystkie ograniczenia importowe japońskich produktów spożywczych po Fukushimie zniosły Stany Zjednoczone, Izrael i Singapur a w 2022 roku Wielka Brytania i Indonezja. Agencja informacyjna Kyodo donosi, że 15 sierpnia br. ograniczenia znosi również Szwajcaria.

  • Wszystko
  • Aktualności (29)
  • Wiedza (25)
  • Kalendarz (119)
  • Centrum Wsparcia (57)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.