Portal do świata polskiego eksportu

Trade.gov.pl

Czytaj tylko te treści, które Cię interesują -  dopasuj Trade do siebie

Strona główna > Wiedza > Eksport jabłek do Wietnamu

Eksport jabłek do Wietnamu

Siedem lat temu Wietnam otworzył się na import jabłek z Polski. Od tego czasu kraj ten pozostaje naszym najważniejszym partnerem z państw ASEAN pod względem sprzedaży tych owoców. W poniższym artykule pokrótce została opisana kwestia eksportu polskich jabłek do Wietnamu.

W 2020 r. wyeksportowano z Polski ponad 660 tys. ton jabłek do 64 krajów świata. Z państw Azji Południowo-Wschodniej naszym najważniejszym odbiorcą jest Wietnam, który zezwolił na import polskich jabłek 10 października 2015 r. W 2019 r. sprzedaliśmy do tego państwa 3,34 tys. ton tych owoców, o łącznej wartości ponad 2 mln euro. Pandemia spowodowała, że już rok później ilość wysyłanych do Wietnamu polskich jabłek znacznie spadła. Pomimo tego, Wietnam wciąż pozostaje atrakcyjnym rynkiem do sprzedaży polskich owoców.

Szanse związane z wejściem na rynek

Wejście na rynek wietnamski wiąże się z wieloma szansami dla polskiego przedsiębiorcy. Na samym początku należy wspomnieć o tym, że Polska ma dobre relacje z Wietnamem. Pozytywne stosunki zostały zapoczątkowane w latach 60. XX wieku wraz z przypływem dużej liczby wietnamskich studentów na polskie uczelnie. Wciąż wielu Wietnamczyków mieszka w Polsce, znajduje się tu największa społeczność tej narodowości w całej Europie Środkowo-Wschodniej. To wszystko sprawia, że Wietnamczykom Polska kojarzy się pozytywnie.

Rynek wietnamski jest młody i chłonny, wyróżnia się też dość młodą populacją. Kraj ten zamieszkuje obecnie ponad 98 milionów ludzi, z czego 40 proc. ludności jest poniżej 25 r. życia, a 60 proc. poniżej 35. Zauważalnym trendem jest także wciąż rosnąca klasa średnia. Coraz więcej osób stać na importowane produkty, zapotrzebowanie na towary wysokiej jakości cały czas rośnie. Tym co również charakteryzuje Wietnam jest stabilność polityczna i bezpieczeństwo, a także niskie koszty pracy.

Utrudnienia związane z wejściem na rynek

Oprócz licznych szans, które tworzy rynek wietnamski, można wyróżnić także parę utrudnień. Po pierwsze należą do nich cła, które dość często się zmieniają i ich wysokość w dużej mierze zależy od interpretacji urzędników. Skomplikowany jest także cały system prawny, który w wielu miejscach jest niejasny, np. jurysdykcje poszczególnych urzędów nakładają się na siebie. Wciąż ograniczony jest łańcuch dostaw, nie jest dostosowany do odpowiednich standardów. Problem stanowi także infrastruktura, struktura transportu jest niespójna, wydatność środków transportu lądowego jest niska.

Rynek owoców i warzyw w Wietnamie

Zgodnie z raportem „Overview of Vietnam’s fruit and vegetables industry” przygotowanym przez VietnamCredit, szacuje się, że przeciętne gospodarstwo domowe w dużych miastach, takich jak np. Hanoi, wydaje ok. 8-9 proc. swoich miesięcznych dochodów na zakup owoców. W przypadku warzyw wartość ta wynosi ok. 12-13 proc. Stowarzyszenia Biznesu Wysokiej Jakości Wietnamskich Produktów podaje, że wietnamscy konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne i lepsze jakościowo. Zgodnie z sondażem przeprowadzonym przez Departament Produkcji Roślinnej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamczycy preferują owoce importowane ze względu na atrakcyjniejszy wygląd i dłuższy czas przechowywania.

Jabłka w Wietnamie

Wietnam to jeden ze światowych liderów importu jabłek. W 2020 r. do kraju sprowadzono prawie 256 tys. ton tych owoców z 18 państw. Popyt na zagraniczne jabłka wciąż rośnie, jest to więc duża szansa dla polskich eksporterów. Główni importerzy jabłek na rynek wietnamski to E-Food, Tu Phuong, Binh Thuan oraz Development Vietnam. Do głównych dystrybutorów należą Vinmart, CJ Freshawy, Nam Chan Fruit, Tony Fruit, Satra Foods i Hapro.  

Głównymi miejscami zakupu jabłek w Wietnamie są sieci sklepów z importowanymi owocami, sieci supermarketów, sieci sklepów z ekologiczną żywnością, lokalne bazary oraz internet (np. facebook). Wietnamczycy nie kupują jabłek tylko i wyłącznie w celach konsumpcyjnych. Importowane owoce często wręczane są jako prezent bądź dar dla przodków z okazji wydarzeń religijnych.

W Wietnamie mocno zakorzeniony jest obraz jabłek z europejskiego importu. Powinny być to pachnące, duże, czerwone jabłka, chrupiące i o słodkim smaku. Wietnamczycy preferują klasę jabłek ekstra i klasę I. Jeśli chodzi o wygląd owocu to wybarwienie powinno być na poziomie co najmniej 70%++, z brakiem skaz i wad na skórce, z naturalnym błyskiem. Idealne jabłko powinno być mocno czerwone. Ten kolor w Wietnamie symbolizuje pomyślność i szczęście. Owoc powinien być też sporych rozmiarów, im większy tym lepszy. Idealna waga jabłka w Wietnamie to 250-300 gr. Jeśli chodzi o jędrność owocu to powinna być powyżej 7.5 kG, jabłko powinno być twarde i chrupkie. Wietnamczycy bardzo cenią sobie słodkie jabłka, dlatego to idealne powinno mieć powyżej 12 stopni w skali Brixa. Ulubione odmiany wietnamskich konsumentów to Envy (skrzyżowanie odmiany Royal Gala i Braeburn), Gala, Ambrosia, Rockit, Red Delicious, Fuji, Queen.

Polskie jabłka na rynku wietnamskim

Polskie jabłka zostały dopuszczone do importu do Wietnamu 10 października 2015 r., a popularność na rynku zaczęły stopniowo zyskiwać od 2017 r.

Atuty polskich jabłek

  • W większości przypadków opinia o polskich jabłkach w Wietnamie jest pozytywna. Konsumenci cenią je za wysoką jakość (spełniającą najwyższe standardy UE w zakresie bezpieczeństwa żywości), lekko słodkawy, naturalny smak oraz przyjemny i naturalny zapach.
  • Od wejścia na rynek w 2015 r. ilość sprzedanych polskich jabłek znacznie wzrosła, co oznacza, że wietnamscy konsumenci są zadowoleni z jakości i smaku naszych produktów.
  • Wietnamscy importerzy posiadają już doświadczenie dotyczące rozwiązywania problemów, które pojawiają się podczas wielodniowego transportu towarów z Polski, który zazwyczaj zajmuje ok. 40 dni. Dzięki temu udało się poprawić jakość jabłek przybywających z naszego kraju oraz zachować wymogi kontroli jakości towaru po przybyciu do Wietnamu.
  • Cena sklepowa polskich jabłek w Wietnamie jest stosunkowo niska, waha się pomiędzy 60-80 tys. VND (2,50-3,35 USD). Dzięki temu polskie owoce są łatwo dostępne dla większości konsumentów.

Przeszkody w imporcie polskich jabłek

  • Wietnamczycy preferują jabłka słodkie i chrupiące. Polskie owoce są jednak najczęściej kwaśne i miękkie. Trzeba mieć to na uwadze. Konsumenci z Wietnamu zwracają także dużą uwagę na wygląd owoców. Najchętniej kupowane jabłka to te duże i mocno czerwone. Warto pomyśleć o dodatkowym woskowaniu sprzedawanych jabłek do Wietnamu po to, aby przedłużyć czas ich przechowywania oraz zachować oryginalny wygląd i smak.
  • Niestety polscy producenci nie mają nieskazitelnej reputacji w Wietnamie. Zdarzało się, że nie wywiązywali się z umów w kwestii jakości i selekcji owoców. Często dochodziło do sytuacji, w której importer zamawiał i płacił za jabłka pierwszej klasy (według klasyfikacji EU), a na miejsce docierał kontener, w którym tylko 50-60 proc. towaru spełniało powyższe kryteria.

Procedura importu owoców do Wietnamu

Pierwszym krokiem, jaki należy zrobić, żeby rozpocząć import owoców do Wietnamu jest zapoznanie się z listę owoców dozwolonych do importu. Należy dokładnie sprawdzić, czy dany produkt został dopuszczony do Wietnamu z kraju producenta.

Następnym ruchem jest złożenie wniosku o wydanie certyfikatu na kwarantannę roślin. Taki certyfikat ważny jest przez rok, a oczekiwanie na niego to okres ok. 15-18 dni. Po dotarciu na lotnisko czy do portu morskiego towar musi przejść procedury rejestracji kwarantanny roślin oraz bezpieczeństwa i higieny żywności w Okręgowym Wydziale Kwarantanny Roślin. Obecnie wnioski składa się za pośrednictwem ogólnokrajowego portalu: https://vnsw.gov.vn/

Po zakończeniu procedury rejestracji importer uzgadnia z oficerem kwarantanny termin pobrania próbek. Dwie próbki z kwarantanny trzeba włożyć do specjalnie zapieczętowanych worków i zanieść do oddziału w celu przetestowania. Wyniki testu są dostępne zazwyczaj po ok. tygodniu. Po zarejestrowaniu się do procedury kwarantanny można już przesłać deklarację i złożyć dokumenty. W przypadku zakwalifikowania się do czerwonej kategorii, po etapie składania wniosku, towary muszą zostać fizycznie sprawdzone w magazynie bądź porcie. Po zakończeniu kontroli produkty są korygowane, a deklaracja zostaje rozliczona. Na podstawie wyników odprawy można zorganizować transport towaru do magazynu. 

Warto pamiętać o tym, że wietnamscy importerzy i konsumenci najchętniej sięgają po owoce, które mają wiele świadectw jakości (np. IFS Food, HACCP, Global G.A.P, BRC, BiO). Dzięki temu mają pewność, że kupowany produkt jest towarem najwyższej klasy.

Po nawiązaniu kontaktu z importerem należy pamiętać o podtrzymywaniu relacji i budowaniu zaufania. Bardzo dobrym pomysłem jest np. organizowanie wizyt studyjnych.

Szczegółowe informacje dotyczące wymagań fitosanitarnych w eksporcie jabłek z Polski do Wietnamu znajdziesz na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Więcej informacji o Wietnamie znajdziesz w dziale Kierunki eksportu

Źródło: Webinar PAIH „Możliwości eksportu polskich jabłek na rynki wybranych krajów Azji Południowo-Wschodniej”

  • Wszystko
  • Aktualności (9)
  • Wiedza (7)
  • Kalendarz (6)
  • Centrum Wsparcia (46)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.