ChRL: koniec zakazu importu wołowiny z Polski
20.06.2023

15 czerwca br. Generalna Administracja Celna (GACC) Chińskiej Republiki Ludowej wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (MARA) ChRL zniosły zakaz importu polskiej wołowiny z bydła poniżej 30. miesiąca życia. Zakaz ten został nałożony na Polskę w 2001 r. i wynikał z wykrycia w Polsce i Belgii choroby wściekłych krów.
Zniesienie zakazu jest wynikiem współpracy w przedmiotowym zakresie pomiędzy Polską i Chinami, m.in. po audycie przeprowadzonym w sektorze mięsa wołowego w kwietniu br. Specjaliści z Chin uznali, że w obu krajach spełniono chińskie wymagania związane ze zdrowiem i kwarantanną.
W celu rozpoczęcia eksportu wołowiny do Chin konieczna będzie finalizacja polsko-chińskich uzgodnień w zakresie warunków eksportowych oraz rejestracja polskich przedsiębiorstw przez służby chińskie GACC.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii
- Wszystko
- Kalendarz (38)
-
Podcast
Tajemnice Wschodniego Giganta: Handel i Inwestycje w Chinach i Hong Kongu
W czwartym podcaście Trade ON AIR o tematach związanych z Doliną Rzeki Perłowej.
WydarzenieJak skutecznie przygotować się do udziału w targach w Chinach – ochrona IPR
Ochrona znaków towarowych i patentów w Chinach to bardzo istotny element skutecznego przygotowania e…
-
Wydarzenie
Wprowadzenie polskich produktów mleczarskich na chiński rynek
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na webinarium „Jak odnieść sukces? Wprowadzenie polskich…
WydarzenieJak wejść na rynek chiński po pandemii?
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości zaprasza w imieniu The EU-China Business Association, the …
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.