Eksport | Import | Inwestycje

Trade.gov.pl

Strona główna > Aktualności > Polska żywność wciąż zdobywa zagraniczne rynki
Artykuł

Polska żywność wciąż zdobywa zagraniczne rynki

Polska branża rolno-spożywcza konsekwentnie rozwija swoją obecność na rynkach międzynarodowych. W okresie styczeń–sierpień 2025 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wyniosła 37,7 mld EUR (160 mld PLN), co oznacza wzrost o 7,3 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2024 roku.

warzywa i owoce z samolotem w tle

Dywersyfikacja oferty i wysoka jakość produktów sprawiają, że polska żywność zyskuje coraz większe uznanie wśród zagranicznych odbiorców nie tylko z krajów Unii Europejskiej, ale także dużo bardziej odległych rynków.

Mięso – polski drób i wołowina podbijają Europę

Największą część eksportu stanowią produkty mięsne – 22 proc. całkowitej wartości sprzedaży zagranicznej, czyli 8,3 mld EUR. W tej grupie pierwsze miejsce stanowią produkty drobiowe, które odpowiadają za ponad połowę sprzedaży mięsnej – 51proc. Z czego większość drobiu (około 70 proc.) trafia do krajów unijnych.
Na drugiej pozycji są produkty wołowe i cielęce, które stanowią 28 proc. eksportu mięsa. Aż 84 proc. tych produktów kierowanych jest do państw UE, co dowodzi stabilnej pozycji Polski jako dostawcy wysokiej jakości mięsa, do którego unijni konsumenci mają duże zaufanie.

Zboża i przetwory – stabilny filar eksportu

Polskie zboża i przetwory również odgrywają ważną rolę w eksporcie żywności. Wartość ich sprzedaży zagranicznej wyniosła w tym okresie 4 mld EUR, stanowiąc 11 proc. całego eksportu rolno-spożywczego.

Cukier i wyroby cukiernicze

Nie mniej imponująco wygląda eksport cukru i wyrobów cukierniczych, który osiągnął 3,1 mld EUR, czyli 8 proc. wartości całego eksportu, z czego wyroby cukiernicze – 2,7 mld EUR, a cukier 0,4 mld EUR. Nasze wyroby w tej kategorii cieszą się dużym powodzeniem w skali zarówno unijnej jak i globalnej.

Produkty mleczne – różnorodność i jakość

Zagraniczna sprzedaż polskich produktów mlecznych wyniosła 2,8 mld EUR, czyli 7 proc. wartości eksportu rolno-spożywczego. Wśród nich największe znaczenie mają:

  • sery i twarogi – 878 mln EUR (31 proc.)
    mleko płynne i śmietana – 538 mln EUR (19 proc.)
    lody – 389 mln EUR (14 proc.)
    masło i tłuszcze mleczne – 387 mln EUR (14 proc.)
    mleko zagęszczone i w proszku – 252 mln EUR (9 proc.)

Dane za pierwsze osiem miesięcy 2025 r. pokazują, że polska żywność konsekwentnie odpowiada na potrzeby zagranicznych kontrahentów, a pozycja Polski w globalnym handlu żywnością pozostaje bardzo stabilna.

Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), „Wzrost wartości eksportu rolno-spożywczego z Polski”

  • Wszystko
  • Aktualności (957)
  • Wiedza (500)
  • Kalendarz (1788)
  • Centrum Wsparcia (350)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.