Japonia – czwarty importer żywności na świecie
03.10.2023
Zgodnie z raportem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), produktami o potencjale eksportowym z Polski do Japonii są:
- drób, w tym mięso drobiowe oraz puch i pierze,
- wołowina,
- mleko i produkty mleczarskie,
- produkty ekologiczne,
- mrożone owoce,
- słodycze i napoje bezalkoholowe,
- ekskluzywne prezenty.
Japonia jest czwartym największym importerem żywności na świecie. Japońscy konsumenci są gotowi zaakceptować wyższe ceny w zamian za wyższą jakość i wygodę. Zwracają uwagę na bezpieczeństwo żywności i możliwość śledzenia pochodzenia produktu. Często w stosunku do żywności używa się terminów anzen i anshin, które oznaczają „bezpieczeństwo” i „spokój umysłu”.
Załączniki
Analiza sektora rolno-spożywczego Japonii
Raport Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR)
Japonia_analiza_sektora_rolno_spozywczego_KOWR_2021.pdf
PDF (1,57MB)
- Wszystko
- Kalendarz (131)
-
Wydarzenie
Przygotowanie do forum gospodarczego w Senegalu
Rząd Senegalu kładzie bardzo duży nacisk na rozwój przemysłu przetwórczego. Planowane jest powstanie…
WydarzenieWprowadzenie polskich produktów mleczarskich na chiński rynek
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na webinarium „Jak odnieść sukces? Wprowadzenie polskich…
-
Wydarzenie
Polskie Stoisko Narodowe na targach Expo Agrofuturo
Polska Agencja Inwestycji i Handlu zaprasza do udziału w targach Expo Agrofuturo. Wydarzenie odbędzi…
WydarzeniePolskie Stoisko Narodowe na targach rolniczych Sahara 2022
Polska Agencja Inwestycji i Handlu serdecznie zaprasza polskie firmy do udziału w targach rolniczych…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.