Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi stronę internetową dedykowaną Branżowemu Programowi Promocji polskich specjalności żywnościowych: polish-food-drinks.com. |
Informacje o programie promocji.
Program promocji branży polskich specjalności żywnościowych opracowany został w ramach poddziałania 3.3.2 „Promocja gospodarki w oparciu o polskie marki produktowe - Marka Polskiej Gospodarki - Go to Brand” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój (PO IR).
Udział przedsiębiorców w programie promocji sfinansowany zostanie ze środków poddziałania 3.3.3 „Wsparcie MŚP w promocji marek produktowych – Go to Brand” PO IR, za którego realizację odpowiada Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
W ramach programu opracowany został wykaz działań promocyjnych przeznaczonych dla przedsiębiorców, który uzupełniony został o tzw. działania ogólne promujące polską branżę polskich specjalności żywnościowych. Program promocji przygotowany został w taki sposób aby zapewnić komplementarność działań podejmowanych na rzecz promocji polskiego sektora polskich specjalności żywnościowych.
Adresaci programu promocji.
1. Program skierowany jest do Mikro, Małych i Średnich przedsiębiorców , którzy prowadzą działalność gospodarczą w ramach przynajmniej jednej z poniższych kategorii działalności (PKD 2007):
10.1 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa:
10.11.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu,
10.12.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu,
10.13.Z Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego.
10.3 Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw:
10.32.Z Produkcja soków z owoców i warzyw,
10.39.Z Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw.
10.4 Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego:
10.41.Z Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych,
10.42.Z Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych.
10.5 Wytwarzanie wyrobów mleczarskich:
10.51.Z Przetwórstwo mleka i wyrób serów.
10.6 Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych:
10.61.Z Wytwarzanie produktów przemiału zbóż.
10.7 Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych:
10.71.Z Produkcja pieczywa, świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek,
10.72.Z Produkcja wyrobów ciastkarskich,
10.73.Z Produkcja makaronów.
10.8 Produkcja pozostałych artykułów spożywczych:
10.82.Z Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych,
10.83.Z Przetwórstwo herbaty i kawy,
10.84.Z Produkcja przypraw,
10.85.Z Wytwarzanie gotowych posiłków i dań,
10.86.Z Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej.
11.0 Produkcja napojów:
11.07.Z Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych.
Termin realizacji programu
5 kwietnia 2018 r. - 30 czerwca 2020 r.
Zasady udzielania wsparcia na udział w programie.
Przedsiębiorcy, mogą ubiegać się o wsparcie finansowe na pokrycie części kosztów działań promocyjnych, objętych programem zgodnie z katalogiem kosztów kwalifikowanych wykazanych w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Dz. U. poz. 1027). Maksymalna łączna wartość wydatków kwalifikowanych, objętych wsparciem finansowym, nie może przekroczyć kwoty 1 mln zł.
Szczegółowe informacje nt. warunków udzielania wsparcia oraz przyjmowania wniosków w ramach poddziałania 3.3.3 PO IR, zostaną zamieszczone na stronie internetowej Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości w dniu ogłoszenia konkursu.
Działania promocyjne przewidziane w programie promocji dla przedsiębiorców
W zamieszczonym poniżej pliku znajdują się szczegółowe informacje na temat działań promocyjnych przewidzianych w programie promocji dla przedsiębiorców, w tym:
- zakres obowiązkowych działań promocyjnych.
- zakres wymaganych rodzajów działań promocyjnych.
- zakres uzupełniających rodzajów działań promocyjnych.
- działania promocyjne ogólne promujące całą branżę.
Ważne informacje
- W razie pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rozwoju Inwestycji Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii.
- Osoby zainteresowane programem branżowym polskich specjalności żywnościowych zapraszamy na stronę internetową dedykowaną programowi.
- W dniu 25 kwietnia 2018 r. Ministerstwo Technologii i Przedsiębiorczości wprowadziło zmiany w Branżowym Programie Promocji specjalności żywnościowych. Osoby zainteresowane zapraszamy do zapoznania się ze zmianami w pliku zamieszczonym poniżej.
Pliki do pobrania
DHMBPP specjalności żywnościowewersja05.03.2019 pdf | 357.54 KB |
Pobierz |