Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Informacja o tymczasowych zmianach w polityce Turcji wobec importu żywca i mięsa wołowego

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marek Kubel-Grabau | 2015-10-16 13:45:12
mięso, wołowina, turcja, import wołowiny, bariery w imporcie

W dniu 14 sierpnia 2015 r. Rada Minstrów Turcji wydała decyzję umożliwiającą import żywca wołowego z Unii Europejskiej po zerowej stawce celnej, która będzie obowiązywać do końca 2015 r.

W dniu 14 sierpnia 2015 r. Rada Minstrów Turcji wydała decyzję umożliwiającą import żywca wołowego z Unii Europejskiej po zerowej stawce celnej, która będzie obowiązywać do końca 2015 r. Chodzi o import żywca wołowego o kodzie celnym 01.02 (gatunki bydła występujące na rynku krajowym, o wadze przekraczającej 80 kg ale nieprzekraczającej 160 kg) oraz półtusz wołowych z kością, kod celny 0202.20.

Zerowa stawka celna dotyczy wyłącznie żywca i mięsa zakupionego przez Państwową Agencję Mięsa i Mleka (PAMM) w drodze przetargów publicznych, które mogą być ogłaszane do końca 2015 r. Rada Ministrów będzie wydawać decyzje, w których określane będą ilości żywca i mięsa zakupywanego przez PAMM.

PAMM ogłosiła na początku sierpnia br. przetarg na zakup 500 ton, a następnie 3 tysięcy 200 ton mrożonych półtusz wołowych o kodzie celnym 0202.20. Pod koniec sierpnia br. PAMM ogłosiła trzeci przetarg na zakup 10 tysięcy ton wyżej wymienionego rodzaju mięsa. Ostatnia decyzja Rady Ministrów natomiast określa możliwość zakupu 30 tysięcy ton wołowiny świeżej lub mrożonej o kodzie celnym 0202.20. Kontyngent ten nie jest już jednak ograniczony do importu mięsa z UE lecz umożliwia zakup od dostawców z całego świata. Zgodnie bowiem z postanowieniami decyzji Rady Unii Celnej Turcji i UE nr 1/98 i nr 2/2006, Turcja ma obowiązek stosować obniżoną stawkę celną wobec dostawców z UE na mięso wołowe o kodzie celnym 0202.20 tylko do limitu 19 tysięcy 100 ton w ciągu roku.

W związku z tym przetarg na 30 tysięcy ton nie dotyczy już tylko dostawców z UE. Przetarg wyłącznie dla eksporterów z UE zostanie zapewne jeszcze ogłoszony do końca 2015 r., gdyż pierwsze 3 przetargi nie wyczerpały limitu 19 tysięcy 100 ton, a jedynie 13 tysięcy 700 ton. Pozostała zatem kwota 5 tysięcy 400 ton powinna zatem jeszcze zostać rozpisana w formie odrębnego przetargu dla ekporterów z UE.

Przetargi ogłaszane są na stronie Agencji Mięsa i Mleka w Turcji http://www.esk.gov.tr/tr/, niestety tylko w języku tureckim. W przetargu nie może bezpośrednio uczestniczyć firma niezarejestrowana w Turcji. W przetargu musi wziąć udział importer lub trzeba zarejestrować oddział firmy w Turcji.

Obecne, tureckie regulacje celne pozwalają na zakup mięsa wołowego z 24 krajów Unii Europejskiej. Wyłączone są: Bułgaria, Rumunia, Chorwacja i Cypr. Natomiast żywiec wołowy może być zakupiony wyłącznie w 13 krajach UE. Większość państw UE, w tym Polska, nie może eksportować żywca wołowego do Turcji, w związku z niewykreśleniem ich z tureckiej listy krajów, w których mogą wystąpić przypadki BSE.

Nie jest wiadome czy polityka interwencyjna Turcji polegająca na obniżaniu ceny żywca i mięsa wołowego poprzez zwiększanie jego importu będzie utrzymana w 2016 r. Najprawdopodobniej jest to działanie jednorazowe służące obniżeniu cen w okresie przedwyborczym.