Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Prezentacja polskiej żywności ekologicznej „EcoEurope Quality and Tradition”

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: WPHI Nowy Jork | 2017-07-07 22:24:51
eco gala, ekologiczna żywność


26 czerwca 2017 r., przy okazji odbywających się w Nowym Jorku targów spożywczych „Summer Fancy Food Show” w siedzibie Konsulatu Generalnego RP w Nowym Jorku miała miejsce prezentacja polskich marek żywnościowych ekologicznych. Wydarzenie odbyło się w ramach Programu „EKOEUROPA – JAKOŚĆ I TRADYCJA”.

W wydarzeniu wzięły udział polskie firmy wytwarzające żywność ekologiczną, m.in. Victoria CYMES, HELIX, Smak Górno Meat Processing Plant, „Sądecki Bartnik”, „Eko-Balon”, Herbapol, Orzech, BIFIX, Skiba, Sokołów, Mazurskie Miody, LUBAWA, Sante, Mateo, Zilove.

Galę otworzyła Konsul Sabina Klimek, kierownik Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji przy Konsulacie Generalnym RP w Nowym Jorku. Pani Konsul przybliżyła aktualną sytuację w handlu towarami żywnościowymi między Polską a Stanami Zjednoczonymi, wskazując, iż żywność jest bardzo istotną grupą towarową w polskim eksporcie do USA.

Następnie głos zabrał Konsul Generalny RP w Nowym Jorku, Pan Maciejo Golubiewski, który dodał kilka słów wstępnych podkreślając, że „Polskie jedzenie jest najlepsze na świecie”. Stwierdził także, że „…najczęściej kojarzy się ono z pierogami, kiełbasą, kapustą i pączkami, ale poza nimi polska kuchnia i rolnictwo mają o wiele więcej do zaoferowania”.

Gościem specjalnym wydarzenia był przebywający aktualnie w Nowym Jorku, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Jacek Bogucki. Podczas oficjalnej wypowiedzi mówił o chęci wspierania polskiej żywności w zmaganiach na rynku amerykańskim. Podkreślał, że żywność oferowana przez polskich producentów jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Minister zauważył również, że tak naprawdę większość z polskich gospodarstw według standardów amerykańskich ma charakter ekologiczny, gdyż Polska w przeciwieństwie do innych krajów nie poszła w kierunku całkowitego uprzemysłowienia produkcji. Dodał, że w ostatnich latach Polska stała się czołowym producentem żywności w Europie niemalże w każdym sektorze.

W czasie organizowania wydarzenia, Krajowa Izba Gospodarcza wraz z uczestnikami projektu uczestniczyła w targach Summer Fancy Food Show. Warto dodać, że na targach swoje stoisko z kilkunastoma polskimi firmami, miało również Ministerstwo Rolnictwa. Ze względu na zlokalizowanie wszystkich stoisk obok siebie, polskie firmy tworzyły pierwszą w historii aleję narodową na targach Fancy Food..


MG0364



 

MG0375

MG0380

MG0386

MG0490

MG0504

MG0509

MG0516

MG0519

MG0361