FOOD & HOTEL PENANG 2016 jest drugą edycją tego wydarzenia na Penangu. Impreza organizowana była po raz pierwszy w 2014 r. i była to w ogóle pierwsza tego typu wystawa na wyspie Penang, uznawanej za stolicę kulinarną Malezji, dysponującą największą po Kuala Lumpur siecią hoteli i restauracji, a także będącą najbardziej przedsiębiorczym stanem Malezji, zamieszkałym głównie przez malezyjskich Chińczyków.
Stanowi ona uzupełnienie cyklu wystaw FOOD & HOTEL MALAYSIA, które odbywają się od 20 lat w Kuala Lumpur, jako jedne z najważniejszych imprez targowych żywności luksusowej oraz oferty dla hoteli i restauracji (HoReCa) w Malezji (odbywające się co dwa lata). Imprezie towarzyszą pokazy i degustacje. Każdorazowo uczestniczyli w niej zagraniczni producenci żywności gotowej. Ze względu właśnie na uwarunkowania Penang’u i pozytywne doświadczenia z wystaw w Kuala Lumpur, zdecydowano o uzupełnieniu cyklu o nowe wydarzenie.
W wystawie FHP w 2014 r. uczestniczyło 74 wystawców, reprezentujących 203 marki producentów z 25 krajów (Australia, Chiny, Czechy, Egipt, Filipiny, Francja, Hiszpania, Holandia, Hongkong, Japonia, Katar, Korea Płd., Malezja, Myanmar, Niemcy, Norwegia, Nowa Zelandia, Polska, Singapur, Sri Lanka, Tajlandia, Tajwan, USA, Włochy, ZEA).
Prezentowano: wyroby spożywcze, wyposażenie kuchenne i stołowe dla restauracji oraz hoteli, wina, usługi oraz publikacje branżowe. Według oceny organizatorów, wystawę odwiedziło 2.870 osób – profesjonalistów, gdyż nie była otwarta dla szerokiej publiczności - w tym importerzy z kilku krajów sąsiednich, m.in. Singapuru, Brunei Darussalam oraz Indonezji. Podczas FHP odbywały się pokazy kulinarne, degustacje oraz prezentacje wyposażenia. Nie była prowadzona sprzedaż bezpośrednia na stoiskach.
Wydział Promocji Handlu i Inwestycji w Kuala Lumpur będzie organizował stoisko promocyjno-informacyjne podczas FHP 2016.
Firmy zainteresowane promocją swoich produktów podczas tej wystawy prosimy o kontakt z biurem lub bezpośrednio w organizatorem.